Zero waste: wat is dat?

Zero waste klinkt als een hele drastische verandering en dat je als consument helemaal geen afval meer mag veroorzaken. Dit is alleen in onze huidige maatschappij helemaal nog niet mogelijk, en het kan ook veel minder drastisch ?. In deze blog vertel ik je wat zero waste is en hoe jij jouw afvalberg kunt verkleinen.

Wat is zero waste?

Definitie: Zero waste is een filosofie gebaseerd op activiteiten om zoveel mogelijk afval te vermijden. In de fabrieken gaat het om dat producten ontworpen worden naar het cradle-to-cradle principe. Bij consumenten thuis gaat het om verantwoord omgaan met afval. In principe wordt recycling (bij een zero waste levensstijl) niet gepromoot, vanwege het feit dat er alsnog grondstoffen verspild worden.

Recycling wordt wel in het zero waste model meegenomen als laatste redmiddel voordat het in de verbrandingsoven terecht komt. Door de onderstaande stappen toe te passen verminder je drastisch jouw afvalberg.

bron: Zero Waste Home

Stap 1: Refuse (wat we niet nodig hebben)

Bij zero waste wordt er rekening gehouden met zowel directe als indirecte vormen van consumptie. Refuse gaat vooral in op het indirecte type, de gratis spullen/marketingmaterialen die sneaky in jouw huis terechtkomen. Vaak zijn dit spullen die je helemaal niet nodig hebt. Je kunt de flyer accepteren en in je papierbak gooien of je zegt simpelweg gewoon nee, omdat je weet dat je er niks mee gaat doen, behalve het weggooien. Door steeds dingen te blijven accepteren wordt er een vraag gecreëerd en blijft het geproduceerd worden.

4 gebieden waar je direct jouw afvalberg mee kunt verkleinen

1. Single-use plastics
Vermijd (gratis) plastic zakjes, flesjes, bekers, rietjes en borden. Deze producten zijn zo makkelijk te vervangen door herbruikbare alternatieven! Neem je eigen tas mee van huis en gebruik een herbruikbare drinkfles of thermosfles.

2. Freebies
Altijd leuk als je dingen gratis krijgt, maar hoe vaak gebruik je dit nu echt?Plus freebies worden vaak goedkoop gemaakt, aangezien ze gratis zijn. Dus leuk zo’n supermarktactie of een goodiebag, maar vaak is het maar tijdelijk leuk en verdwijnt het daarna ergens in een la of in de prullenbak.

3. Reclamefolders & -flyers
Jaarlijks ontvangen wij ongeveer 34 kilo aan reclamefolders in onze brievenbus. Veel mensen kijken er niet eens naar en het wordt direct in de container gegooid. Door een nee-nee sticker of een nee-ja sticker kun je al een heleboel papier besparen.

4. Niet-duurzame gewoonten
Bijvoorbeeld het aannemen van een kassabon, businesscard of snacks mee te nemen die allemaal individueel zijn verpakt. Veel kassabonnen heb je niet eens nodig, sommige winkels zijn al overgegaan naar digitaal. En een businesscard, tsja, zoek diegene gewoon op via LinkedIn.

Stap 2: Reduce (de dingen die we nodig hebben en niet kunnen vermijden)

Reduceren draagt bij aan het versimpelen van jouw leven door te focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit en op belevenissen in plaats van spullen. Het moedigt je aan om jezelf af te vragen of je iets nodig hebt en gaat gebruiken van eerdere, huidige of toekomstige aankopen. De dingen die je hebt, heb je omdat je het echt nodig hebt. Een mooie link naar het minimalisme ?

Bea Johnson noemt in haar boek: Zero Waste Home drie manieren om dit toe te passen.

1. Evalueer eerdere aankopen
Beoordeel het werkelijke gebruik en de behoefte aan alles in jouw huis en neem afscheid van dingen die onnodig zijn.
– Door te ontspullen creëer je betere shop gewoontes. De tijd en al het werk die je hebt gestoken in het evalueren van al jouw spullen zorgt ervoor dat je bij nieuwe aankopen twee keer nadenkt over of je het echt nodig hebt.
– Door te ontspullen, deel je sneller met anderen. Door spullen (die je niet meer nodig hebt) te verkopen of te doneren, draag je bij aan de tweedehandse markt en hoeven er niet steeds nieuwe producten gemaakt te worden.
– Ontspullen maakt een zero waste lifestyle behapbaar. Vereenvoudigen maakt het makkelijker om dingen te plannen en te organiseren naar een zero waste lifestyle. Minder spullen betekent minder zorgen maken over het schoonmaken, opbergen, repareren of weggooien ervan.

Stap 3: Reuse 

Dit is een stap die vaak in de war wordt gehaald met recycle. Bij het hergebruiken van producten in deze stap gaat het er om dat het product dezelfde vorm blijft aanhouden. Door het hergebruiken van spullen kun je voorkomen dat je verpakkingen nodig hebt of eenmalige producten.

Je kunt bijvoorbeeld boodschappen doen, door verschillende herbruikbare spullen te gebruiken, zoals:
– boodschappentassen
– potjes
– flessen
– katoenen zakjes
– thermofles
– katoenen netjes
– keukenhanddoeken
– stoffen servetten

Ook het delen van spullen met mensen uit je omgeving is een goede methode om spullen her te gebruiken. Veel spullen worden grotendeels van de dag of soms wel dagen niet gebruikt (denk aan gereedschap, tuingereedschap, auto’s, huizen). Door spullen uit te lenen, te verhuren of te ruilen kunnen we het gebruik maximaliseren en soms er wat aan verdienen.

Mocht je toch iets aan moeten schaffen, probeer het dan eerst tweedehands te kopen. Scheelt weer nieuwe grondstoffen en ook in de portemonnee. Bedenk ook bij het kopen van iets ‘nieuws’ of het herbruikbaar is en of het langdurig mee gaat. Kwaliteit boven kwantiteit.

Een ander onderdeel wat bij deze stap hoort is het verlengen van de levensduur van spullen. Is iets stuk gegaan, repareer het. Of misschien is het te gebruiken voor iets anders? Een jampotje kun je bijvoorbeeld goed gebruiken om ander eten in te bewaren, of als waxinehouder.

Stap 4: Recycle

Deze stap wordt door die-hard zero wasters niet gepromoot, maar het is nog altijd beter om te recyclen dan het te verbranden. Door te recyclen kunnen de grondstoffen nogmaals ingezet worden. Dus zorg ervoor dat je een fijne afvalbak hebt om te kunnen recyclen en probeer de grijze container zo leeg mogelijk te houden. Heb je toch afval in de grijze container, kijk of je iets vervangbaars kunt vinden, wat wel hergebruikt kan worden of gerecycled.

Lees hier mijn blog over de 20 meest verwarrende afvalsoorten, zodat je alles in de juiste afvalbak gooit met diverse zero waste tips.

Stap 5: Rot (composteer de rest) 

Bij deze stap gaat het om het recyclen van organische materialen, door te composteren. Hier in Nederland hebben wij groene containers, waarbij het afval ook wordt gecomposteerd door de afvalverwerker. En dat is natuurlijk prima.  Binnen de zero waste levensstijl gaat dit een stapje verder, namelijk door je eigen groen afval te composteren. Je kunt een eigen composthoop maken of bijvoorbeeld gebruik maken van een wormenbak. De compost kun je gebruiken voor in je eigen tuin of de planten binnen, waardoor je de kringloop binnen je eigen huis houdt.

Als je geen groen container hebt, omdat je in een appartement woont, maar je wilt super graag jouw groen afval scheiden, dan kan een wormenbak een uitkomst zijn.

Zo nu weten jullie wat Zero waste betekent. Volg de stappen in het model en er blijft weinig tot geen afval meer over dat verdwijnt in de grijze container en uiteindelijk de verbrandingsoven.

Wil je meer weten over hoe je jouw afvalberg verminderd?
Lees hier meer over hoe je het plastic probleem aanpakt
Lees hier 6 tips om te beginnen met zero waste.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *