Waarom we tweedehands spullen moeten verkiezen boven nieuwe spullen

Eén van mijn voornemens voor dit jaar is om duurzame(re) keuzes te maken. Daarom wil ik vaker tweedehands spullen kopen in plaats van nieuwe spullen. Zo heb ik de afgelopen maanden een kattenbak en krabpaal via Marktplaats gekocht, een telefoon overgenomen van een familielid en een aantal kerstcadeaus in een kringloopwinkel gevonden. Toch merk ik dat er nog steeds een taboe heerst op tweedehands spullen, ondanks dat vintage in is.

Waarom we tweedehands spullen moeten verkiezen boven nieuwe spullen.

  • Tweedehands kopen is goed voor het milieu. Spullen staat op nummer 1 in de top 10 van grootste impact in ons dagelijks leven (De verborgen impact – Babette Porcelijn). Voornamelijk de productie van spullen heeft een grote impact op onze planeet.
  • Tweedehands kopen zorgt voor minder afval. Jaarlijks produceren we gemiddeld 489 kg afval per persoon (cijfers 2015: Milieu Centraal). Waarvan maar iets meer dan de helft gescheiden wordt.
  • Voor het maken van nieuwe spullen zijn veel (nieuwe) grondstoffen nodig. Voor 64 laptops is 50 gram goud nodig. Dit goud wordt gewonnen uit 10.000 kilo erts (bron: de verborgen impact). Door tweedehands spullen te kopen, hoeven er geen nieuwe grondstoffen gebruikt worden voor de productie ervan.
  • Tweedehands kopen is goed voor je portemonnee. Vaak zijn deze spullen goedkoper dan wanneer je het nieuw koopt.

Taboe op tweedehands

Waar kopen op Marktplaats vrij normaal is, is kopen in een kringloopwinkel of een tweedehandskledingwinkel vaak nog een drempel voor mensen. Het idee bij zo’n winkel is vaak: stoffig, muf, suf, voor arme mensen en vol met rommel.

Nee je bent inderdaad niet in een H&M of Bijenkorf waarbij je de ultieme winkelbeleving ervaart en alles er fris, modern en overzichtelijk uitziet om jou als consument te verleiden tot een aankoop. Simpelweg omdat deze winkels daar niet in kunnen investeren. Overigens is het Leger des Heils begonnen met Reshare stores, die qua winkelinrichting er al heel anders uitzien om je wel de gewenste winkelervaring te geven.

Maar terugkomend op dat de een kringloop er misschien inderdaad niet uitziet dan de winkels in een winkelstraat. De spullen die er staan zijn nog in prima staat, want anders worden ze er niet neergezet. Oké sommige dingen zijn misschien een beetje oubollig, maar je slaagt ook niet altijd in een gewone winkel, dus kom gewoon een keer terug om te kijken of er dan wel iets voor je bij zit!

En breng uiteraard ook zelf spullen/kleding naar deze winkels om de voorraad met nieuwe en waarschijnlijk wat hippere items aan te vullen!

Plekken om tweedehands te kopen.

Het beste is natuurlijk om helemaal geen dingen meer te kopen, maar ja dat is eigenlijk onmogelijk. Denk in elk geval eerst na of je de aankoop echt nodig hebt of dat je het misschien tijdelijk nodig hebt (dan kan je het bijvoorbeeld van iemand lenen).

Telefoon/laptop en overige elektronica

Je kunt zeker Marktplaats of Facebook Marketplace checken. Wil je toch graag nog garantie op je telefoon of laptop, kijk dan of een refurbished exemplaar iets voor je is. Voor overige elektronica kun je ook terecht in een kringloopwinkel. Daar hebben ze vaak een hele afdeling vol staan.

Boeken

Ben je een echte boekenworm, misschien is dan een abonnement op de Bibliotheek een beter idee. Toch liever een boek kopen? Check dan de kringloopwinkel in de buurt of misschien heeft de boekenwinkel in jouw buurt wel een tweedehands boekenafdeling. Online tweedehands boeken kopen kan op allerlei verschillende websites, zoals Marktplaats, Bol.com, De Slegte of via Boekwinkeltjes.nl.

Op Utrecht Centraal is het ook weer mogelijk om gebruik te maken van een openbare boekenkast: StationsBoekWissel. Je kunt hier gratis boeken uit de kast halen en zelf boeken erin zetten.

Kleding & schoenen

Als je heel specifiek op zoek bent naar een bepaald item, dan raad ik je aan om eens te kijken opUnited Wardrobe, The Next Closet of Marktplaats. Toch liever offline shoppen, check dan de kringloopwinkel of misschien zit er wel in de buurt een tweedehands kledingwinkel of één van de Reshare stores van het Leger des Heils.

Ook leuk, een kledingruil organiseren met vriendinnen! Hoe je dat doet, lees je hier.

Meubels en woondecoratie


Ook voor meubels kun je terecht bij een kringloopwinkel of Marktplaats. Je kan ook eens een kijkje nemen op Gratis op te halen of bij Stichting de Goede Winkel

Kids

Met kinderen ben je nog sneller uit bepaalde dingen gegroeid. Ze passen hun kleding niet meer en het speelgoed is niet meer uitdagend genoeg. Er worden heel wat spullen in huis gebracht en er verdwijnen ook weer heel veel spullen. Vaak is kleding nog perfect, aangezien ze het maar een korte periode konden dragen.

Voor kleding en speelgoed kun je ook kijken bij een Kringloopwinkel of een tweedehandskledingwinkel. Online kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Krijg de Kleertjes: een website waar je kleding en speelgoed kunt ruilen. Je kunt ook gebruik maken van hun lokale KrijgdeKleertjes-punten. Hier kun je kleertjes ruilen of doneren.

Of maak gebruik van Reshopper: een app waar je tweedehands kinderspullen kunt kopen en verkopen.

Nu ben ik benieuwd, koop jij wel eens tweedehands spullen? Zo niet: wat houd je tegen?

2 gedachten over “Waarom we tweedehands spullen moeten verkiezen boven nieuwe spullen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *