Hoe organiseer je een kledingruil?

Afgelopen zondag had ik mijn vriendinnen uitgenodigd voor een kledingruil bij mij thuis. Voor mij was dit de eerste keer dat ik zelf kleding ging ruilen, maar is zeker niet de laatste keer! Lees hier hoe je een kledingruil organiseert.

4 voordelen van een kledingruil:

  • Goedkope manier om jouw garderobe uit te breiden met nieuwe stukken.
  • Besparing van veel grondstoffen door kleding een tweede leven te geven i.p.v. nieuwe te kopen.
  • Je kunt iemand anders heel erg blij maken met jouw kleding.
  • Een gezellig moment met vriendinnen.

Hoe werkt dat nou, zo’n kledingruil?

Die vraag stelde ik mijzelf ook, voordat ik het ging organiseren. Ik heb een paar keer meegeholpen met het organiseren van een kledingruil van De Kledingbibliotheek, maar dat is dan ook weer een hele andere setting. Daar zorgden we voor een startkapitaal en waren er geen regels. Mensen brachten kleding in en mochten zoveel kleding uitkiezen om weer mee te nemen. Deze setting werkt natuurlijk prima voor een laagdrempelig en een openbaar evenement, maar is dan weer minder passend wanneer je het thuis doet.

Prik een datum, nodig vriendinnen uit en bepaal op welke manier je gaat ruilen en met welke regels. Ik had dat laatste nu zelf niet gedaan, maar soms kan het handig zijn om hier wat duidelijkheid over te scheppen. Er zijn verschillende opties om te ruilen. Kouwe Kleren heeft een aantal opties op een rijtje gezet.

Je moet natuurlijk iets te ruilen hebben, dus hup tijd om je kledingkast uit te pluizen en plaats te maken voor nieuwe stukken. Ik vind zelf kleding uitzoeken helemaal niet moeilijk. De dingen die ik een hele tijd niet meer heb gedragen, gaan gewoon weg. Mocht je er toch wat moeite mee hebben, gebruik dan dit stappenplan van Little Green Dress om je te helpen. Als het goed is heb je daarna een mooi stapeltje kleding van goede kwaliteit om mee te ruilen.

Zorg voor genoeg drankjes en snacks. Een kledingruil kan best even duren. Maak het extra gezellig met wat hapjes en drankjes. Wij gingen bijvoorbeeld eerst lunchen en daarna ruilen. Iedereen kan wat maken en meenemen of regel het zelf en stuur een Tikkie 😉

Let the game begin. Wij hebben zelf alle kleding op een hoop gegooid en om de beurt werd er een kledingstuk omhoog gehouden. Als je interesse had, gaf je dat aan en als er meerdere interesse hadden werd er gedobbeld. Diegene die het hoogst gooit mag het kledingstuk hebben. Af en toe is er wat kleding gepast, maar lang niet altijd.

Wat doen met de buitenbeentjes? Er zullen genoeg kledingstukken tussen zitten die niemand meer wilt. Je kunt er voor kiezen om weer je eigen kleding mee te nemen of alles wordt in een zak gedaan en naar een kledingcontainer, Kringloop of het Leger des Heils gebracht. Krijgen ze ook nog een tweede leven.

Even showen! Ik kreeg al vrij snel een foto van een vriendin die een kledingstuk aan had dat van mij was. Super leuk natuurlijk om dit met de oude eigenaar of met iedereen even te delen J

Zo zie je maar dat een kledingruil organiseren helemaal niet moeilijk is! Probeer het gewoon een keer uit door het zelf te organiseren of naar een openbare kledingruil te gaan.

2 gedachten over “Hoe organiseer je een kledingruil?

    • admin schreef:

      Leuk! Het is heel leuk om dit met vriendinnen te doen. Wij hebben nog een poging gedaan om vriendinnen van vriendinnen uit te nodigen om de kledingstijl wat te verbreden, maar waren daarvoor iets te laat. Dus ook een leuke manier om verschillende vriendinnetjes met elkaar kennis te laten maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *