Ik doe niet mee aan Black Friday

Black Friday.. Iets wat in het leven is geroepen door organisaties om nog meer spullen te verkopen en meer geld te verdienen. Bij het zien van filmpjes op Youtube (google maar eens op Black Friday chaos) schaam ik mij dood voor het gedrag van deze gehersenspoelde consumenten. Ze rennen door de winkel alsof hun leven er van af hangt, trekken alles overhoop of spullen uit elkaars handen. En nee dit gebeurd echt niet alleen in Amerika. Herinner je nog de Mediamarkt Uggs verkoop?

De verkoopboodschap

Organisaties laten ons geloven dat wanneer we iets niet hebben we niet mooi zijn, er niet bij horen en niet gelukkig zijn. We zijn in de ban van spullen en willen/kopen steeds meer, meer en meer om een bepaalde leegte op te vullen. Er wordt gestrooid met fikse kortingen, waardoor jij denkt goedkoop uit te zijn en kom je thuis met volgeladen tassen en een voldaan gevoel. Nog geen week later brengen de spullen jou niet meer het gelukkige gevoel en voel jij je weer niet mooi genoeg, een buitenbeentje en niet gelukkig. En dan kan het riedeltje weer opnieuw beginnen.. OF je gooit het roer om!

NOTE: Spullen maken niet gelukkig. Daarnaast staan spullen op nummer 1 in de top 10 van grootste impacts in ons dagelijks leven (De verborgen impact – Babette Porcelijn). Voornamelijk de productie hiervan heeft een grote impact op onze planeet. Hierin wordt niet meegenomen wat voor impact het heeft op de makers. Waarschijnlijk werken zij 15 uur op een dag voor een mini salaris waar ze hun gezin niet van kunnen onderhouden, waardoor de kinderen moeten stoppen met school om mee te verdienen.

De kracht van de consument

Wat kun jij doen? Nou het is eigenlijk gewoon heel simpel, koop bewust! Wanneer je in de winkel staat, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Heb ik dit echt nodig?
  • Kan ik het van iemand lenen, overnemen of overkopen?
  • Wil ik met mijn geld deze organisatie supporten?

Een product wordt zoveel mooier wanneer je het meer dan een paar keer nodig hebt en het gemaakt is met respect voor mens en milieu. Als consument hebben we een enorme kracht. Jelle Derckx omschrijft heel mooi in zijn boek: “Als we ergens voor betalen, zeggen we eigenlijk: ‘Ik promoot dit, ga hiermee door!’ De economie draait om marktwerking en marktwerking draait om geld. Wij hebben als consument dus veel kracht om de wereld te veranderen. Dat wat niet gekocht wordt, wordt ook niet meer gemaakt”.

Oh en wees niet te streng voor jezelf, wanneer je je toch hebt laten verleiden voor iets en het zonder nadenken aanschaft. Iedereen trapt er wel eens in en heeft een impulsaankoop. Afgelopen zaterdag had ik er nog één of naja eigenlijk twee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *