Een groene Kerst

It’s the most wonderful time of the year! Ik hou van Kerst en de aanloop er naartoe. Lekker kerstliedjes luisteren, het huis versieren en bedenken wat te koken voor de familie. In deze blog geef ik een aantal tips voor een groene Kerst.

De Kerstboom

Dit jaar slaan wij de kerstboom over, aangezien we net een kitten hebben geadopteerd uit het asiel en hij alles hééél interessant vind en we rond de feestdagen weinig thuis zullen zijn. Heel misschien ga ik nog een klein kerstboompje halen, maar dat is nog even iets om over na te denken ?

Wat is nu beter? Een neppe boom een echte boom? Volgens Milieu Centraal is de één niet duurzamer dan de ander. Voor beide bomen is de klimaatimpact vergelijkbaar met een autorit van 25 km.

Echte kerstboom

Ik ben team: echte-kerstboom. Ik vind het heerlijk om mijn woonkamer binnen te lopen en de kerstboom te ruiken. Wij heb vorig jaar een poging gedaan om een boom te adopteren. Dit was alleen echt een teleurstelling. Ik vind het idee nog steeds erg mooi, maar we betaalde best veel en de boom die voor ons gereserveerd was, had ongeveer 5 takken die bijna kaal waren en hij was misschien net 80 cm hoog. Ja het is een kerstboom-baby, maar ik hou wel echt van een mooie volle boom die je goed kunt versieren. Wij zijn vervolgens naar de bouwmarkt gereden en kochten daar voor hetzelfde geld een gigantische boom. Misschien was hij iets te gigantisch ?

In sommige steden kun je een kerstboom huren, ik weet niet zo goed wat voor bomen ze daar aanbieden, maar toch is het huren of adopteren een duurzamere optie, want de boom wordt weer geplant en mag weer een jaar groeien.

Je kunt ook kiezen voor een kerstboom met kluit, die je dan vervolgens in je tuin plant en hem een jaar later weer opnieuw gebruikt. Vind je dit allemaal teveel gedoe of heb je gekozen voor een afgezaagde boom? Zorg er dan in elk geval voor dat je hem aan de weg legt, wanneer de gemeente de kerstbomen inzamelt. 

Kunstboom

Een kunstboom wordt gemaakt van kunststof en zoals jullie weten ben ik geen fan van plastic. Als je toch voor zo’n exemplaar wilt gaan, kies er dan één die je jaren kunt gebruiken en kijk eens bij de kringloop. Scheelt weer wat centjes en nieuwe grondstoffen.

Je ziet ook steeds vaker een houten kerstboom voorbij komen. Een perfecte oplossing wanneer je niet heel veel ruimte hebt voor een kerstboom, maar wel het idee wilt hebben dat je een boom in huis hebt staan. Je kunt hem eventueel zelf maken, maar er zijn ook al genoeg exemplaren te vinden online of in de winkel.

Wat ik zelf ook een vet idee vind, is een wandkleed. Ikea is een aantal jaar geleden met een exemplaar gekomen. Dit verkopen ze helaas niet meer,  maar misschien kun je dit op Marktplaats vinden. HK Living heeft ook een mooi exemplaar (zie onderstaande foto). 

bron: Fonq

Kerstdecoratie

En dan wordt het tijd om de kerstboom en de rest van het huis te versieren. Wat betreft de lampjes, de meest duurzame optie is toch wel de LED-verlichting. Deze lampjes verbruiken minder elektriciteit dan gloeilampjes. Tegenwoordig zijn deze lampjes ook verkrijgbaar met warm en sfeervol licht.

Kerstballen

Ik doe niet mee aan de jaarlijkse kersttrends. Ik heb twee jaar geleden mijn eerste kerstballen gekocht in kleuren die ik mooi vind. Toen ik ze vorig jaar weer uit de doos haalde was ik er nog steeds blij mee. Elk jaar nieuwe kerstballen kopen is natuurlijk niet zo duurzaam. Wil je toch andere kerstballen? Je bent echt niet de enige en een goede plek om kerstballen te scoren is de kringloopwinkel of ruil een keer van kerstballen met familie of vrienden.

Kaarsen

Ook de kaarsen mogen natuurlijk niet ontbreken. Nu had ik wel eens gehoord dat kaarsen niet zo heel goed zijn voor het milieu en voor je eigen gezondheid. Dit was even iets om dieper in te duiken. Met alles wat je verbrandt komen er afvalstoffen vrij. Bij het branden van kaarsen gaat het om CO2en roet. Roet inademen is niet zo gezond voor ons lichaam, maar een goede kaars die rustig brandt, geeft weinig roet af. Als de vlam wappert, komt er meer roet vrij. Dit kan door de kwaliteit van de kaars komen of omdat de kaars op de tocht staat.

Bijna alle kaarsen worden gemaakt van stearine (dierlijke vetten) of paraffine (aardolieproduct). Kiezen voor een natuurlijke grondstof, zoals sojakaarsen heeft wat betreft jouw gezondheid geen voordeel. Er komt altijd fijnstof (roet) vrij bij het branden van kaarsen. Je kunt kiezen voor kaarsen die gemaakt zijn van soja, palmolie en eventueel raapzaadolie. Palmolie is natuurlijk ook wel een dingetje, want door de palmolie-industrie is het tropische regenwoud in gevaar. Ondanks dat er met gecertificeerde plantages gewerkt kan worden, zet ik hier toch mijn vraagtekens bij.

Welke soort kaars nu het beste is, kan ik eigenlijk niet zeggen. Waar je in elk geval wel rekening mee moet houden, is dat je de ruimte goed ventileert om de afvalstoffen uit het huis te krijgen. 

Kerstcadeaus voor hem, haar, iedereen.

Een tijdje terug schreef ik al een blog over Duurzame cadeaus tot de 15 euro. Zelf geef ik steeds minder om cadeaus, omdat ik gewoon niet weet wat ik moet vragen. Daarbij blijf ik het wel leuk vinden om een ander iets te geven. Een aantal cadeautips waar je een ander heel blij mee kunt maken:

Hou vast aan het verlanglijstje. Hoe leuk het ook is om een origineel cadeau te bedenken. De persoon geeft aan wat hij/zij graag wilt hebben, dan wordt het je alleen maar makkelijk gemaakt om iets te shoppen en diegene blij te maken. En kijk of je iets tweedehands kunt scoren.

Geef een belevenis. Tijd doorbrengen met de mensen waar je om geeft is het meest waardevol. Samen iets ervaren door iets te ondernemen en bijvoorbeeld iets nieuws te leren.

DIY gift.Maak zelf een cadeau. Hoe waardevol is het om iets te ontvangen, waarvan je weet dat iemand er zijn vrije tijd in heeft gestoken. Je moet natuurlijk niet iets gaan maken, omdat jij het leuk vind om te doen en je niet weet of je de ander er een plezier mee doet ?

Inpakken maar..!

Cadeaus inpakken kan op een veel groenere manier, dan rollen cadeaupapier kopen en verslinden. Kijk wat je in huis of in de tuin hebt. Misschien heb je kranten of tijdschriften die je kunt gebruiken of ander papier? En je kunt de cadeaus versieren met takjes, bladeren of lintjes.

Ik heb mijn Sinterklaascadeaus met kranten ingepakt en een strik erom geknoopt. Het gaat er uiteindelijk om wat er in zit en dat je het tijdelijk even kunt verbergen voor de ontvanger ?

Wil je niet met papier inpakken, dan kun je ook stof gebruiken. Misschien heb je nog wat stof in huis liggen van een oud t-shirt, theedoek of een sjaal die je nooit meer draagt? Of kijk bij de kringloopwinkel, daar hebben ze soms ook stukken stof. Je kunt de cadeaus in Furoshiki-stijl inpakken

IK WENS JULLIE ALVAST EEN MOOIE, GROENE KERST EN EEN GELUKKIG NIEUWJAAR!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *