Duurzame Sinterklaas cadeaus tot 15 euro

Onze Goedheiligman is weer in Nederland met zijn pieten. Een feestdag waar al enkele jaren veel discussie over is, maar daar wil ik helemaal niet op in gaan met deze blog ;). Ik vier eigenlijk nooit echt meer Sinterklaas met een pakjesavond, maar vier wel elk jaar met een vriendinnengroep Sinterkerst en ik stop elk jaar een cadeautje in de schoen van mijn vriend. Vandaag deel ik met jullie ideeën voor een duurzaam Sinterklaas cadeau voor een klein budget.


Sinterklaas kapoentje,
Gooi wat in mijn schoentje,

Gooi wat in mijn laarsje,
Dank je Sinterklaasje!

Pfff wat moet ik geven?

Deze vraag komt ook bij mij elk jaar weer op. Vooral als het budget gebonden is voel ik een black-out opkomen en weet ik niet wat ik moet aanschaffen. De meeste mensen hebben alles al toch? Ik heb ook altijd heel erg de behoefte om iemand echt te verassen met een leuk cadeau, maar maak het dan nog ingewikkelder voor mezelf. Een paar dingen waar je rekening mee kunt houden als je op zoek bent naar een cadeau:

Houd je vast aan een verlanglijstje. Heel leuk hoor om een origineel cadeau te bedenken, maar de persoon maakt het je eigenlijk heel makkelijk door aan te geven wat hij heel graag wilt hebben. Waarom dan ingewikkeld doen en iets geven waar iemand eigenlijk niet op zit te wachten?

Creëer herinneringen samen. Persoonlijk vind ik dit altijd het beste cadeau. Tijd doorbrengen met familie of vrienden door iets leuks te doen. Naar de bioscoop of iets nieuws leren tijdens een workshop.

Maak iets zelf. Is het niet extra speciaal om iets cadeau te krijgen wat zelfgemaakt is? Een sjaal, een zelfgestekte plant of iets te eten zoals koekjes of een gerecht die jij eens gemaakt hebt voor iemand, waar diegene het maar over blijft hebben.

Koop tweedehands. Spullen staat op nummer 1 in de top 10 van grootste impacts in ons dagelijks leven (De verborgen impact – Babette Porcelijn). Voornamelijk de productie hiervan heeft een grote impact op onze planeet. Toch is tweedehands kopen voor veel mensen nog wel een dingentje, maar waarom eigenlijk? Kijk zelf eens naar hoe vaak je spullen weg doet die echt nog in perfecte staat zijn. Waarom zou je daar niet nog iemand blij mee maken? Natuurlijk is het niet zo netjes om beschadigde dingen te geven, maar daar kun je rekening mee houden met de aanschaf.

Een heel leuk concept voor kindercadeaus is: Recyclesint. Ik zie dat er al heel veel evenementen zijn geweest, maar misschien is er nog iets in de buurt de komende weken of misschien organiseer je zelf wel een ruilmoment. Op de website kun je een toolkit downloaden hoe je dit het beste kunt aanpakken 😉

Toch iets nieuws kopen? Koop dan iets bij organisaties die lokaal gevestigd zijn of die eerlijke en duurzame producten verkopen, daarmee support jij hun missie!

10 duurzame Sinterklaas cadeaus voor hem, haar en de kids

1. Koop NIKS
Met de aanschaf van NIKS doneer je aan Greenpeace, zodat zij in actie kunnen komen voor een eerlijkere, leefbaardere wereld.

2. Geef een belevenis
Een kaartje voor een concert, theatervoorstelling of de bioscoop of gun iemand een ontspanningsmomentje en geef een cadeaubon voor de sauna, massagesalon of schoonheidsspecialiste.

3. Geef sokken van Qnoop
Volgens mij zijn sokken echt het meest gevraagde cadeau rondom de feestdagen. Tenminste bij onze familie komt dit altijd voorbij. De sokken van Qnoop worden gemaakt van bio-katoen en de werknemers verdienen een eerlijke loon en werken in goede arbeidsomstandigheden. De sokken worden geproduceerd in Portugal. Het knoopje op de sokken is ontworpen vanwege de frustratie dat je altijd wel 1 sok kwijtraakt. Nu kan je ze aan elkaar knopen, zodat ze altijd bij elkaar blijven. Ze hebben sokken voor hem, haar en de kids.

4. Een verpakkingsvrije bath bomb of zeepje van Lush
Oh dit is toch zo’n fijne winkel. Zoveel lekkere spulletjes hebben ze voor man en vrouw. Lush maakt verse, handgemaakte, vega(n) cosmetica die niet op dieren is getest. Ze bieden veel producten zonder verpakking aan en de verpakkingen die zij gebruiken zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic. Deze verpakkingen neemt de winkel ook maar al te graag terug om weer te hergebruiken.

5. Chocoladeletter van Tony’s Chocolonely
Nog een veel voorkomende schoencadeau: de chococoladeletter. Met deze reep steun je de strijd van Tony Chocolonely voor 100% slaafvrije chocolade.

6. Bouwen met Qurkies
Welk kind is nu geen fan van Duplo of Lego? Begin dit jaar leerde ik Qurkies kennen door hun crowdfundingsactie op Kickstarter en nu sinds deze week kun je de producten kopen via hun webshop. Eigenlijk is het Duplo, alleen dan niet gemaakt van plastic, maar van kurk. De stenen zijn zo gemaakt, dat je ze kunt gebruiken in combinatie met de plastic Duplostenen.

7. Houten speelgoed
Tegenwoordig zie je het steeds vaker: houten speelgoed. Dille & Kamille heeft veel aanbod, maar ook de Hema heeft een groot aanbod. Kijk ook eens bij een lokale winkelier. Hier in Zeist zit Rozemarijn, met heel veel leuk en duurzaam speelgoed.

8. Spelletjes
Ik ben echt een spelletjesfanaat. Pasgeleden hebben wij de sjoelbak gekregen van de ouders van mijn vriend. Die kwamen ze tegen tijdens hun verhuizing. Zij deden er niks mee en ik ben er super blij mee. Een sjoelbak is nieuw vaak erg prijzig, maar misschien heeft er iemand nog 1 op zolder staan of kun je er één in de kringloop vinden. Een ander leuk spel wat wel binnen het budget valt en in de smaak valt bij alle leeftijden: Regenwormen.

9. Een uitwisbaar notitieboekje
Ben jij ook zo’n mega liefhebber van notitieboekjes? Ik vind het altijd fijn om even wat op papier te kunnen zetten. Boodschappenlijstje, dingen die ik moet onthouden, mijn to-do lijstje, aantekeningen ergens van, maar man man wat een papier wordt er verbruikt! Correctbook produceert eindeloos uitwisbare notitieboeken. Bij aanschaf van zo’n notitieboekje geef je er één aan een kindje die geen toegang heeft tot schrijfmateriaal. Fantastische missie om aan bij te dragen rondom de feestdagen, lijkt mij 🙂

10. Boek: Verlangen naar minder
Als je geïnteresseerd bent in bewust leven en minimaliseren, dan kun je dit boek zeker op je verlanglijstje zetten. Ik heb dit boek pasgeleden gelezen, lees hier wat ik er van vond!

Ik hoop je met deze blog geīnspireerd te hebben voor een tof duurzaam Sinterklaas cadeau! Heb je zelf nog leuke ideeën, let me know!

 

 

4 gedachten over “Duurzame Sinterklaas cadeaus tot 15 euro

  • admin schreef:

   Hoi Mana,
   Bedankt voor jullie reactie :). Ik wist niet dat een kurkboom 3-5 keer meer co2 opnemen. Interessant feitje!

   groetjes,
   Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *