De 20 meest verwarrende afvalsoorten

Inmiddels wordt afval scheiden in Nederland steeds meer een gewoonte. Toch merk ik om mij heen dat er af en toe best wat verwarring ontstaat over bepaalde afvalsoorten. Hier kun je een lijst vinden met de 20 meest verwarrende afvalsoorten en in welke afvalbak ze horen, zodat het scheiden van afval weer een stukje makkelijker wordt.

Waarom het belangrijk is dat afval in de juiste recyclingbak wordt gedaan?

We kunnen er niet meer om heen: de aarde raakt uitgeput door het herwinnen van nieuwe grondstoffen. Door goed je afval te scheiden zorg je ervoor dat grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden en er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Wanneer bepaalde afvalsoorten in een afvalstroom terecht komen waar ze niet horen, ‘vervuilen’ zij deze afvalstroom. Hierdoor verliezen deze grondstoffen hun kwaliteit en kunnen ze meestal niet mee in het recyclingproces en wordt dit verbrand. Dat is natuurlijk zonde, want we willen niet voor niets ons afval scheiden. Met de onderstaande lijst wil ik voorkomen dat we per ongeluk afvalstromen vervuilen zodat de grondstoffen goed hergebruikt kunnen worden.

Verschil kan er zijn

Eén van de redenen waarom er zoveel verwarring ontstaat over bepaalde afvalsoorten komt omdat het afvalbeleid per gemeente geregeld is en niet op landelijk niveau. Het kan dus voorkomen dat bepaalde afvalsoorten in de ene gemeente bij het gft horen en bij een andere gemeente bij het restafval. Check even wat er in jouw gemeente erover gezegd wordt. Vaak kun je dit vinden op hun website of op de website van de afvalverwerker.

Tip: Afval scheiden in huis wordt al een stuk makkelijker wanneer je een fijn systeem hebt. Ik heb thuis vier bakken staan, waarvan ik één opgesplitst heb in twee compartimenten voor mijn restafval en gft. De overige drie gebruik ik voor PMD, papier en glas/statiegeldflessen.

De 20 meest verwarrende afvalsoorten.

1. Theezakje

Je zou denken dat een theezakje gewoon bij het gft mag. Helaas ligt dit toch iets ingewikkelder. Voor de meeste theezakjes wordt er kunststof gebruikt. De zakjes worden geseald, zodat de thee niet ontsnapt. Wanneer dit het geval is hoort het zakje bij het restafval. Er zijn ook theezakjes die gevouwen/geknoopt zijn. Deze mogen dan wel weer (zonder het kaartje) bij het gft. Losse theebladeren mogen sowieso bij het gft-afval.
Zero waste tip: koop losse thee en een thee-ei of zeef.

2. Koffiepads en -cups

Bovenstaande geldt ook voor koffiepads. De pads worden ook met kunststof geseald en zijn dus niet biologisch afbreekbaar. Bij het restafval dus. De koffiecups kunnen daar ook bij en horen niet bij het PMD, omdat er koffiedrab in de cupjes zit.
Zero waste tip: gebruik een koffiezetapparaat met koffiefilter. De filter en het koffiedrab kunnen bij het gft of op je eigen composthoop.

3. Mosselschelpen

Dit is er dus eentje die per gemeente kan verschillen. De afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal geeft aan dat dit bij het restafval hoort. Wanneer ik op de website van mijn gemeente kijk, zie ik dat ik vis en vleesresten inclusief graten, schelpen en botjes wel in de gft-bak mogen.

4. Chipszak

Een chipszak valt onder de plastic verpakking met metaallaagje. In het recyclingproces is het niet mogelijk om deze dunne plastic- en metaallaag van elkaar te scheiden. Zulke verpakkingen mag je bij het restafval gooien.
Zero waste tip: Maak zelf chips van (zoete) aardappelen. Vind je dat teveel werk? Je vindt tegenwoordig ook chips in plastic verpakking. Dit mag dan wel bij het PMD.

5. (afhaal)pizzadozen

Deze dozen zijn vaak vervuild door etensresten en vet. Net zoals gebaksdozen. Door deze vervuiling zijn ze niet geschikt voor recycling en horen ze bij het restafval. De pizzadozen van diepvriespizza mogen overigens wel bij het oudpapier, omdat dit ook nog verpakt is in plastic en het karton schoon is.
Zero waste tip: Make your own of ga dan toch voor de diepvriesvariant.

6. Kaaskorsten

Dit vind ik zelf een lastige en is ook nieuw voor mij. Ik gooide mijn kaaskorsten altijd bij het gft, maar ik heb nu geleerd dat de oranje laag, wat vaak om harde kazen zit, is gemaakt van plastic en een antibacterieel middel. Dit laagje is nodig om de kaas te beschermen tegen uitdroging en tegen schimmels en bacteriën. Op de website van mijn gemeenten kan ik er niks over vinden en Milieu Centraal geeft aan dat dit bij het restafval hoort. Ik denk dat ik hun advies ga opvolgen.

7. Chocoladewikkel

De eerste wikkel is vaak gemaakt van papier. Dit kan dus gewoon bij het oudpapier. De tweede wikkel is een soort aluminiumfolie. Volgens de afvalscheidingswijzer mag dit bij het PMD, omdat het om verpakkingsmateriaal hoort.
Ik werd er op gewezen dat sommige chocoladewikkels niet alleen uit aluminiumfolie bestaat, maar dat het een combi kan zijn van folie en papier. Is dit het geval, dan hoort het bij het restafval.

8. Aluminiumfolie op rol

Deze vind ik zelf erg verwarrend. Ik ging er van uit dat dit niet bij het PMD mocht, aangezien Milieu Centraal omschrijft: “dat dit formeel gezien geen verpakking is en dus bij het restafval hoort”. Bij verschillende gemeenten wordt aangegeven dat aluminiumfolie wel bij het PMD-afval mag.
Zero waste tip: Schaf een aantal (glazen) voorraadbakjes aan of hergebruik glazen potten om eten in te bewaren en te kunnen afdekken. 

9. Lipje drankkarton

Hier moest ik even naar zoeken en ik heb het antwoord eigenlijk nog niet heel duidelijk kunnen vinden. Het lipje is vaak een combinatie van plastic en aluminium. Ik denk dat het wel bij het PMD mag, maar echt 100% zeker weet ik het niet. Veel drinkpakken hebben niet meer een lipje, maar dat de dop het aluminiumlaagje openscheurt. Die pakken mogen ook bij het PMD. Dus daarom denk ik dat zo’n lipje er ook bij mag. Wordt in jouw gemeente alleen het plastic gescheiden zonder metaal en drankpakken, dan hoort het wel bij het restafval.

10. Broodzakken met kijkvak

Het papier van een broodzak bevat soms een waslaagje tegen het uitdrogen van brood of om vetvlekken te voorkomen. Dit betekent dat het papier niet bij het oudpapier kan. Het plastic kan je eventueel wel verwijderen van de verpakking en bij het PMD gooien.
Zero waste tip: gebruik een stoffen broodzak en vraag bij de winkel of de bakker of ze het daarin willen verpakken. Is meestal geen probleem!

11. Zwart plastic

Ook hier is veel verwarring over en ook nog niet heel veel duidelijkheid. Sommige winkels passen hun zwarte verpakkingen aan, zodat het alsnog gerecycled kan worden. En sommige afvalverwerkers hebben al sorteerinstallaties die wel het zwarte plastic herkennen. Persoonlijk zou ik dit gewoon bij het PMD doen. Waarom? Nou om de afvalverwerker toch in aanmerking te brengen met dit materiaal, zodat zij ook kunnen zien waar ze op moeten innoveren. Als hun sorteermachines het niet kunnen sorteren, dan wordt het alsnog verbrand, maar dat gebeurd ook wanneer ik het direct bij het restafval gooi.

12. Kassabonnen

Hmm, ook bij deze ga ik de fout in. Hoewel ik meestal geen kassabon meeneem, belanden diegene die ik wel meenam altijd in de papierbak… Blijkbaar mag dit dus niet en wel hierom: kassabonnen hebben een coating wat het ongeschikt maakt voor het hergebruik ervan. Dan toch maar nog minder vaak bonnetjes meenemen en anders bij het restafval.

13. Enveloppen met kijkvenster

Zoveel post ontvangen we niet meer, dus dat scheelt al een hele berg oudpapier, maar zo nu en dan valt er wel een brief op de mat en meestal met een venstertje. Ondanks het venstertje mag dit gewoon bij het oudpapier.

14. Plakbandrolhouder

Ik weet niet of je het zo noemt, maar ik bedoel het plastic rondje waar het plakband op gerold is. Dit is geen verpakkingsmateriaal en hoort daarom bij het restafval.

15. Drinkglazen

Drinkglazen vallen niet onder verpakkingsglas en hoort niet in de glasbak. Net zoals vazen of ovenschalen. Deze soorten kunnen voor fouten zorgen in het productieglas van nieuw verpakkingsglas. Naar de kringloop dus als het nog heel is en anders in de restafvalbak.

16.Plastic eetgerei

Plastic eetgerei, zoals borden, bestek en rietjes horen bij het restafval. Dit valt niet onder PMD, omdat de materialen van ‘hard’ plastic wordt gemaakt en is dus geen verpakkingsplastic.
Zero waste tip: gebruik met een verjaardag gewoon je eigen servies en als je niet genoeg hebt, leen wat borden van familie of de buren. Eet je veel onderweg? Neem bestek mee in een etui, die kun je ’s avonds dan gewoon in de vaatwasser stoppen.

17. Waxinelichtjescupjes

Dit kan gewoon bij het PMD. Wel eerst even opbranden natuurlijk 😉

18. Kattenbakkorrels

Ook hier is veel onduidelijkheid over. Kattenbakkorrels zonder keurmerk horen bij het restafval. Kattenbakkorrels met keurmerk kunnen in sommige gemeenten wel bij het gft, maar uitwerpselen van een kat soms dan weer niet. Ergens anders lees ik weer dat: ‘als er een klein beetje kattenpoep (die met kattenbakkorrels met Milieukeur is bezaaid) in de gft-bak beland, het  geen kwaad kan. Ik weet het niet zo goed. Ik zal het denk ik toch bij het restafval doen i.v.m. bacteriën die in de uitwerpselen kunnen zitten.

19. Pillenstrip

Je verwacht dat een pillenstrip bij het PMD mag, maar dat is niet zo. De aluminiumlaag is te stevig verlijmd en kan in het recyclingproces niet gescheiden worden.

20. Haren

Ook zo’n verwarrende. Gooi jouw haar of die van je huisdier maar bij het restafval, want daar hoort het.

Dit was dan de lijst met de 20 meest verwarrende afvalsoorten. Ben je aan het twijfelen waar het afval hoort, gebruik dan de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal of kijk op de website van jouw gemeente of afvalverwerker. Laat het mij ook vooral weten als je iets mist! Dan kan ik de informatie meenemen. Ben je benieuwd naar nog meer zero waste tips? Die vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *