Boekrecensie: Verlangen naar minder

Na het lezen van het boek en het zien van de documentaire: Minimalism van the Minimalists, heeft deze levensstijl mijn interesse gewekt. Om mij er nog meer in te verdiepen ben ik het boek van Jelle Derckx: Verlangen naar minder gaan lezen. Ik zal je vertellen wat ik van dit boek vond. 🙂

Tip: de docu staat op Netflix, aanrader!

Verlangen naar minder

Jelle neemt je mee op zijn reis naar een bewust en duurzaam leven. Hij vertelt over zijn kritische stemmetje die hem zegt dat hij niet goed genoeg is en hoe de maatschappij dit gevoel versterkt. Hij vertelt ook over dat zijn hart zegt dat hij moet gaan reizen en tijd moet nemen voor zichzelf. Hij besluit voor het laatste te gaan en vertrekt met vrienden naar Brazilië. Na zijn reis besluit hij om het roer om te gooien en te veranderen wat hij wilt veranderen.

Bij minimaliseren denk je waarschijnlijk al snel aan ontspullen. Ik had ook verwacht dat het boek veel meer daarover zou gaan, maar Jelle zoomt juist erg in op de essentie van minimaliseren en op de dingen van nu, zoals:
1. Het gevoel dat je ‘druk’ moet zijn;
2. Entertainment afleidingen (tv en smartphone-zombies);
3. Op zoek gaan naar jouw pad;

Wat betekent minimalisme nu eigenlijk? Jelle zegt het volgende:
“Minimalisme is datgene belangrijk maken wat voor jou écht belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet bij helpt.”

Dit kan om spullen gaan, maar ook om relaties/vriendschappen, misschien wel je baan, je woonomgeving. Noem het maar op. Naar mijn mening leven we veel op de automatische piloot en naar het beeld wat geschetst is door de maatschappij, maar wat vind jij nu echt belangrijk?

Wat vond ik van het boek?

Ik vond het boek erg fijn. Ik vind het altijd heerlijk om te lezen vanuit iemands ervaring, want dan heb je soms (of vaak) een moment van herkenning. Dit boek laat mij inzien dat je jouw leven kunt inrichten, zoals jij wilt en naar wat jij belangrijk vindt.

Ik had zelf al het boek Opruimen van Marie Kondo gelezen en toegepast. Ik vind het boek van Jelle in combinatie met het boek van Marie Kondo een goede manier om minimalisme te begrijpen, jouw idee eraan te geven en het uiteindelijk toe te passen.

Jelle schrijft op een gegeven moment over een voordeel van een e-book: namelijk het makkelijk terugzoeken van tekst. Vaak is dit in een gedrukt exemplaar lastiger. Ik heb een gedrukt exemplaar en vind juist dat dit boek zo fijn is ingedeeld, dat het prima te doen is om bepaalde stukken terug te vinden. Hij gebruikt duidelijke titels en de hoofdstukken zijn bondig.

In zijn boek legt hij ook uit dat hij geen boekenkast heeft, maar een eregalerij. Op deze eregalerij komen alleen boeken te staan die hem hebben geïnspireerd. Dit is een voorbeeld wat ik ook in mijn eigen huis wil gaan toepassen en de overige boeken ga ik weggeven of verkopen. Ook heb ik besloten om een abonnement te nemen op de bibliotheek, want vaak lees je een boek 1 keer en dan kijk je er nooit meer naar en staat hij daar maar te verstoffen en ruimte in te nemen in jouw huis.

Conclusie: Een heel inspirerend boek, wat een plekje heeft verdiend op mijn toekomstige eregalerij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *