zero waste op werk

12 tips voor zero waste op werk

Een volledig zero waste levensstijl is niet makkelijk, maar met een beetje voorbereiding kom je al een heel eind. Zeker wanneer je zero waste op werk wilt zijn, zal je wat meer moeten preppen. In dit blog geef ik een aantal tips op het gebied van Food & drinks, papier en afval scheiden.

Wil je meer lezen over wat zero waste is? Lees dan hier mijn blog daarover.

Food & drinks

Waar het meeste afval bij ontstaat is toch wel op het gebied van eten en drinken. Neem je lunch mee, dan doe je dat vaak in een boterhamzakje of aluminiumfolie en wanneer je het in de supermarkt koopt tijdens je lunchpauze heb je ook allerlei verschillende verpakkingen. Het is ook lekker makkelijk om in de winkel halve liter flesjes met water of een ander sapje/drankje te kopen. Oh en vergeet natuurlijk niet de koffiebeker wanneer je een koffie/thee haalt voor in de trein 😉

Dit klinkt als een heleboel afval, telkens wanneer je naar werk gaat. Laten we zeggen dat wanneer je 4 dagen in de week werkt, je in een jaar tijd:
192 boterhamzakjes of een stuk aluminiumfolie gebruikt;
192 halve literflesjes gebruikt;
960 wegwerpkoffiebekers (trein en op werk 4 koffiebekers) gebruikt;
192 snackpapiertjes gebruikt.

Dat is in totaal 1.536 dingen die bij het afval verdwijnen per persoon,  SHOCKING! En dan mist er waarschijnlijk nog het één en ander aan afval. Gelukkig kun je dit aantal drastisch verlagen met de volgende tips:

1. Prep your food! In de supermarkt wordt alles apart verpakt. Je koopt een broodje, beleg, drinken, een snack en noem maar op. Door je lunch thuis voor te bereiden kun je de afvalberg al enorm verminderen.

2. Neem je lunch mee in een herbruikbaar bakje/zakje. Gebruik daarvoor een broodtrommel. Vind je dat dit teveel ruimte in beslag neemt? Dan kun je ook kiezen voor een Boc’n’roll. Dit is een herbruikbaar boterhamzakje. Wanneer je lunch op is, vouw je het zakje op en dan neemt het amper nog ruimte in beslag in je tas.

3. Gebruik een herbruikbare drinkfles. Ons kraanwater is goed te drinken, dus waarom steeds flesjes water in de winkel kopen? Investeer in een goede drinkfles en uiteindelijk gaat je dit een hoop geld besparen. Je kunt bijvoorbeeld voor een Dopper kiezen of voor een Klean Kanteen.

4. Bring your own cup. Ga jij in de ochtend graag ergens een koffie/thee halen? Neem dan een herbruikbare koffiebeker mee! In heel veel winkels krijg je nu zelfs al korting wanneer je een eigen beker meeneemt. WINNINGS! Je kunt bij Joco Cups of KeepCup leuke exemplaren vinden. Let wel op dat deze bekers vaak niet volledig lekvrij zijn. Je moet het echt zien als een vervanging voor een wegwerpbeker. Deze beker kun je natuurlijk ook op je werk gebruiken, wanneer ze daar nog wegwerpbekers gebruiken. Of neem vanuit huis een leuke mok mee die je daar kunt gebruiken.

5. Neem losse thee mee en een thee-ei. Dat scheelt weer een hele hoop theezakjes en je kunt je eigen favoriete thee meenemen of neem een stuk gember of bosje munt mee.

Papier

Tegenwoordig werken we bijna alleen nog maar online, maar soms is het fijn om dingen te noteren op papier. Ik geef je een aantal tips om niet tot amper papier te gebruiken:

1. Print niks, of in elk geval alleen wat echt echt echt nodig is! Wanneer dit het geval is, gebruik dan minstens een ecofont en gerecycled papier. Met een ecofont gebruik je 50% minder inkt en gerecycled papier is natuurlijk duurzamer dan nieuw papier. Het beste is ook nog om te kijken naar gerecycled papier dat niet gebleekt is.

2. Gebruik een uitwisbaar notitieboek. Bijvoorbeeld van Correctbook, Bambook of Greenstory. Het werkt in principe net zoals een whiteboard, maar dan in de vorm van een notitieboekje. Met een doekje of de achterkant van de pen wis je datgene uit wat je niet meer nodig hebt.  Er zijn verschillende opties voor kaft, pagina’s, kleuren pennen enz. De meeste kun je zelf samenstellen of uitbreiden.

3. Digitaliseer je agenda. Ik was echt een mega fan van een papieren agenda, maar ik heb toch een switch gemaakt naar mijn digitale agenda. Mijn telefoon en laptop staan met elkaar verbonden, dus zo kun je geen afspraak missen. Wil je toch liever een fysieke agenda? Bij Greenstory hebben ze ook verschillende agendapagina’s.

Afval scheiden op werk

Ik weet niet beter dan dat afval gescheiden wordt op werk. Daarbij is er één afvalstroom wat vaak niet gescheiden kan worden, namelijk voedsel. Een aantal tips om afval te scheiden op werk:

1. Blijf scheiden en observeer. Afval scheiden is natuurlijk erg belangrijk, maar het principe van zero waste is dat je in eerste instantie afval zoveel mogelijk probeert te vermijden. Kijk dus telkens wanneer je iets weggooit of je dit kunt vervangen voor iets anders.

2. Recycle ergens anders. Is het niet mogelijk om bepaalde afvalstromen op werk te scheiden? Kijk dan of er ergens in de buurt van het bedrijf een mogelijkheid is of misschien kan het bij jou thuis wel. Je kunt dit afval meenemen naar huis. Bijvoorbeeld door jouw groenafval in een potje te stoppen, zodat je het thuis in de groene container kunt gooien.

3. Maak recyclen mogelijk op werk. Ga op zoek naar manieren om wel een bepaalde afvalstroom op werk te kunnen scheiden. Voor groenafval kun je bijvoorbeeld een compostton of een wormenbak gaan gebruiken. Balkonton biedt hier verschillende opties in aan, zoals de Aerobin 200 of een Buurtbak.

Ga in gesprek met jouw (MVO-) manager

Steeds meer bedrijven zijn bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar voeren misschien maar op een aantal onderwerpen veranderingen door. Vind je dat er echt wat moet veranderen binnen het bedrijf? Ga vooral in gesprek. Geef aan waar verbeteringen kunnen plaatsvinden, peil dit met je collega’s en draag eventueel wat ideeën aan. Vooral met het laatste kun jij laten zien, dat een verandering helemaal niet zo lastig hoeft te zijn en je hebt wat werk uit handen genomen.

Dit waren mijn tips op het gebied van zero waste op werk. Heb jij nog een FAN-TAS-TISCHE TIP ? Laat het mij dan vooral weten in de reacties! Wil je nog meer zero waste tips? Lees dan mijn blog 6x zero waste om mee te beginnen

2 gedachten over “12 tips voor zero waste op werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *